محصولات ارگانیک ضرورتی برای امنیت غذایی هستند به طوری که بنابر تعریف سازمان غذاوداروی آمریکا محصولات ارگانیک به فراوردههای کشاورزی گفته میشود که در تولید و فرآوری آن از کودهای شیمیایی، سموم، هورمونها و دگرگونیها و دستکاریهای ژنتیکی استفاده نشود و همه مراحل تقویت زمین، کاشت و برداشت با استفاده از نهادههای طبیعی (همچونکود زیستی،کمپوستها، حشرات سودمند) باشد.
کشاورزی ارگانیک سیستم کاملا استاندارد و طبیعی از مزرعه تا مرحله تولید (دامی، دارویی، آرایشی و بهداشتی) است. بنابر تعریف سازمان غذاوداروی آمریکا محصولات ارگانیک به فراوردههای کشاورزی گفته میشود که در تولید و فرآوری آن از کودهای شیمیایی، سموم، هورمونها و دگرگونیها و دستکاریهای ژنتیکی استفاده نشود و همه مراحل تقویت زمین، کاشت و برداشت با استفاده از نهادههای طبیعی (همچونکود زیستی،کمپوستها، حشرات سودمند( باشد.
مواد غذایی مورد استفاده روزانه تاثیر مستقیمی بر سلامت روحی و روانی و همچنین محیط خواهند داشت. به همین علت، تقاضا برای غذای ارگانیک عمدتاً ناشی از دغدغه سلامت فردی و محیط زیست است. فروش جهانی غذای ارگانیک از سال ۲۰۰۲ به بعد ۱۷۰ درصد افزایش داشته و در سال ۲۰۱۱ به بیش از ۶۳ میلیارد دلار رسیده است. محصولات ارگانیک معمولاً ۱۰ تا ۴۰ درصد نسبت به محصولات معمولی گرانتر هستند. اگرچه غذای ارگانیک، ۱ تا ۲ درصد کل تولید جهانی غذا را تشکیل میدهد، بازار فروش غذای ارگانیک به سرعت و به میزان ۵ تا ۱۰ درصد سهم بازار غذا در حال گسترش است. محصولات ارگانیک حاوی مواد مغذی مفید بیشتری مانند آنتی اکسیدان ها نسبت به مواد غذایی غیر ارگانیک هستند . افراد مبتلا به آلرژِی به مواد شیمیایی با استفاده از از مواد غذایی ارگانیک که فاقد مواد شیمیایی هستند می توانند میزان علائم ناشی از بیماری های آلرژیک را به میزان قابل توجهی کاهش دهند. مهم ترین تفاوت محصولات ارگانیک با محصولات رایج استفاده نکردن از مواد شیمیایی در پرورش و تولید است؛ موادی که در درازمدت باعث بروز بیماریهای گوناگون میشوند. افزایش حفظ سلامت فردی یکی از مهمترین اثراستفاده طولانی مدت محصولات ارگانیک است. محصولات ارگانیک محصولاتی با مزه طبیعی تر و دلنشین تر و حاوی ارزش غذایی بالاتری هستند که به دلیل فقدان مواد شیمیایی اثر و جذب آنتیاکسیدان موجود در آنها بیشتر است که در کاهش احتمال بروز بیماریهایی مانند سرطان، مشکلات قلبیعروقی و ضعف بینایی مؤثر است. با توجه به اینکه در تولید محصولات ارگانیک از دستکاریهای ژنتیکی و استفاده از مواد شیمیایی در راستای حفظ سلامت فردی و سلامت زمین جلوگیری می شود، برای بقای نسلهای سالم آینده کمک چشمگیری خواهد کرد.
خوشبختانه این محصولات دوست دار محیط زیست هستند و روش تهیه ی این محصولات باعث کاهش آلودگی، کاهش فرسایش خاک، حفظ آب و منابع دیگر میشود. از طرفی آفتکشهایی که به گیاهان و حیوانات مختلف آسیب می رسانند نیز در تولید این محصولات استفاده نمیشوند.
در آخر اینکه، استفاده مداوم از محصولات تولید شده به روشهای صنعتی و مصنوعی موجب از بین بردن آب و خاک که منبع اصلی تولید غذا است می شود. بنابراین تولید محصولات به شیوه ای ارگانیک به حفظ آب، خاک، انواع گونه های جانوری و بازگرداندن تعادل به طبیعت و مهمتر از همه حفظ سلامت انسان ها بسیار موثر است.
منابع علمی:
1. سواری، مسلم، محصولات ارگانیک ضرورتی برای امنیت غذایی، 1397،مطالعات محیط زیست، منابع طبیعی و توسعه پایدار، شماره 5: 18-11.
2. قربانی، رضا و کوچکی، علیرضا و جهان، محسن و نصیری، مهدی،1388،استانداردهای ملی کشاورزی زیستی (ارگانیک) ایران I: مفاهیم، اصول و اهداف تولیدات زیستی و استانداردهای تولید محصولات زراعی و باغی.
3. محمد دریایی. (1391). غذای سالم، غذای ارگانیک. سفیر اردهال. 272 ص.
4. سواری، مسلم، محصولات ارگانیک ضرورتی برای امنیت غذایی، 1397، :مطالعات محیط زیست، منابع طبیعی و توسعه پایدار»تابستان 1397 – شماره 5(8 صفحه – از 11 تا 18).
5. ترکمان، محمد و ترکمان، مجتبی و ترکمان، مصطفی،1392،محصولات ارگانیک و توسعه پایدار کشاورزی،اولین همایش ملی گیاهان دارویی و کشاورزی پایدار،همدان.
6. Willer, H., Yussefi-Mazle, M., Sorensen, M., 2008. The world of organic agriculture; statistics and emerging trends.